. Ma Gedeon napja van.
Akinek az Isten hivatalt ad, annak észt is ad hozzá
2013-11-08 10:08:07
Akinek az Isten hivatalt ad, annak észt is ad hozzá

Akinek az Isten hivatalt ad, annak észt is ad hozzá

Amikor a közmondás véres valósága, vérig sérti a nemzet napszámosait!

 

A 444.hu portálon jelent meg először, és központi Hírhatár online oldalon is olvasható egy információ, amely Klebersberg Intézményfenntartó Központ levelét idézi. 

A levél tartalma  oly fontos, és a jövő nemzedék versenyképes tudásának fejlesztését alapvetően meghatározó, és azt Európai Unió szintjét messze meghaladó minőségű, pedagógiai útmutatásokat tartalmaz, hogy csak 18+9 életévét betöltött, legalább 5 éves pedagógiai gyakorlattal rendelkező felnőtt magyar állampolgár képes a követelményeket értelmezni. A tartalom értelmezésben a vezetői, intézményvezetői végzettség, bizonyára előnyt jelentett.  (Ezen mondat hosszúság is egy ilyen gyűrő-tűrő próba…  szerk.)

 

 

A hír hallatán felkerestük a Klebersberg Intézményfenntartó Központ honlapját (http://klik.gov.hu/dokumentumok) és megnéztük, mit kommunikálnak az arra tévedő érdeklődőnek.

 

Egy gyöngyszem a 2. számú elnöki utasítás, ahol a „kiadmányozza” szó a leggyakrabban szerepel, idézve rég letűnt, nem túl dicső időket. A szó eredete talán még II.József idejéből származhat, amikor a kötelezővé tett német hivatali bikfa nyelvben lehetett egy tipikus szenvedtető ige… (Ha ez nyelvtanilag vitatható is, de a szenvedést az olvasójának és nekem okozza a XXI. században…).

A kiadmányozza szó, az értelmező szótár szerint ige, és jelentése: Megparancsolja, megrendeli, hogy egy okmányt a kijelölt személynek kiadjanak.

Nem utasít, nem szabályoz, nem elrendeli, nem javasolja, vagy kéri, esetleg talán iránymutatásként közli! Nem! Megparancsolja az okmányok kezelését…

 

Szóhasználat az maga a stílus, a stílus maga az ember, az ember pedig a hivatalt testesíti meg, mert betölti azt! (És most kell hálát adnunk őseinknek, hogy nyelvünkben mily egyértelműséggel tudhatjuk kifejezni magunkat, anno…)

De, mi az a szemlélet, ami ezt a stílust megengedi, generálja, motiválja?

A jelen kormányzatunk, (ami ugye már nem polgári?),  a névadó Klébersberg Kúno (1875-1932) munkásságából nem tudom mire gondolt a névválasztás kapcsán, de hogy annak céljából, szelleméből, és értékrendjéből gyakorlatilag semmit nem vett át, az most már szinte biztos.

Ami viszont visszaköltözött, a mi adóforintjainkból fizetve, az a „kiadmányoz” és társai.

 

Én meg „kiadmányoznám”, hogy a megyénkben megpályáztatott és kinevezett igazgató nélkül működő 5 iskolának legyen igazgatója, a gyerekeknek végre tankönyve, amit egyébként használhatnak is. Legyen versenyképes tudásuk, amiért nem 500 eurós szégyenbérrel lehet majd kiszúrni a szemüket….

És javaslom még megnézni a honlapon az iskolaigazgatóknak szánt „leiratot” arról, hogy milyen feladatukat, kivel kellmegbeszélniük, mert hisz ők az igazgatók, akik nem tudnak gondolkodni és cselekedni a „központi agy”-ra való csatlakozás nélkül…

Lehet az is, hogy csak azért nem tud erről a KLIK(K), mert hibás címzés miatt nem jutott el hozzájuk a „póóósta”?

 

-ZaH-

További híreink
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben
Novák Katalin utódját máris hazugságon kapták
Az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem a kommunista terror ártatlan áldozata – fogalmazott a Hvg36...
2024-03-02 16:17:20, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az Orbán család már hosszú évek óta építgeti, szépítgeti a hatvanpusztai luxusmajorságot, József nádor egykori...
Bővebben >>