. Ma Máté napja van.
Akinek az Isten hivatalt ad, annak észt is ad hozzá
2013-11-08 10:08:07
Akinek az Isten hivatalt ad, annak észt is ad hozzá

Akinek az Isten hivatalt ad, annak észt is ad hozzá

Amikor a közmondás véres valósága, vérig sérti a nemzet napszámosait!

 

A 444.hu portálon jelent meg először, és központi Hírhatár online oldalon is olvasható egy információ, amely Klebersberg Intézményfenntartó Központ levelét idézi. 

A levél tartalma  oly fontos, és a jövő nemzedék versenyképes tudásának fejlesztését alapvetően meghatározó, és azt Európai Unió szintjét messze meghaladó minőségű, pedagógiai útmutatásokat tartalmaz, hogy csak 18+9 életévét betöltött, legalább 5 éves pedagógiai gyakorlattal rendelkező felnőtt magyar állampolgár képes a követelményeket értelmezni. A tartalom értelmezésben a vezetői, intézményvezetői végzettség, bizonyára előnyt jelentett.  (Ezen mondat hosszúság is egy ilyen gyűrő-tűrő próba…  szerk.)

 

 

A hír hallatán felkerestük a Klebersberg Intézményfenntartó Központ honlapját (http://klik.gov.hu/dokumentumok) és megnéztük, mit kommunikálnak az arra tévedő érdeklődőnek.

 

Egy gyöngyszem a 2. számú elnöki utasítás, ahol a „kiadmányozza” szó a leggyakrabban szerepel, idézve rég letűnt, nem túl dicső időket. A szó eredete talán még II.József idejéből származhat, amikor a kötelezővé tett német hivatali bikfa nyelvben lehetett egy tipikus szenvedtető ige… (Ha ez nyelvtanilag vitatható is, de a szenvedést az olvasójának és nekem okozza a XXI. században…).

A kiadmányozza szó, az értelmező szótár szerint ige, és jelentése: Megparancsolja, megrendeli, hogy egy okmányt a kijelölt személynek kiadjanak.

Nem utasít, nem szabályoz, nem elrendeli, nem javasolja, vagy kéri, esetleg talán iránymutatásként közli! Nem! Megparancsolja az okmányok kezelését…

 

Szóhasználat az maga a stílus, a stílus maga az ember, az ember pedig a hivatalt testesíti meg, mert betölti azt! (És most kell hálát adnunk őseinknek, hogy nyelvünkben mily egyértelműséggel tudhatjuk kifejezni magunkat, anno…)

De, mi az a szemlélet, ami ezt a stílust megengedi, generálja, motiválja?

A jelen kormányzatunk, (ami ugye már nem polgári?),  a névadó Klébersberg Kúno (1875-1932) munkásságából nem tudom mire gondolt a névválasztás kapcsán, de hogy annak céljából, szelleméből, és értékrendjéből gyakorlatilag semmit nem vett át, az most már szinte biztos.

Ami viszont visszaköltözött, a mi adóforintjainkból fizetve, az a „kiadmányoz” és társai.

 

Én meg „kiadmányoznám”, hogy a megyénkben megpályáztatott és kinevezett igazgató nélkül működő 5 iskolának legyen igazgatója, a gyerekeknek végre tankönyve, amit egyébként használhatnak is. Legyen versenyképes tudásuk, amiért nem 500 eurós szégyenbérrel lehet majd kiszúrni a szemüket….

És javaslom még megnézni a honlapon az iskolaigazgatóknak szánt „leiratot” arról, hogy milyen feladatukat, kivel kellmegbeszélniük, mert hisz ők az igazgatók, akik nem tudnak gondolkodni és cselekedni a „központi agy”-ra való csatlakozás nélkül…

Lehet az is, hogy csak azért nem tud erről a KLIK(K), mert hibás címzés miatt nem jutott el hozzájuk a „póóósta”?

 

-ZaH-

További híreink
Végelszámolás vár Rákay Philip vállalkozására
Rákay Philipék már novemberben meghirdették a Szent-György hegyen álló nevezetes présházat, a Tarányi-pincét, mostanra viszont már cégjogilag is látszik: letettek arról, ...
2023-08-24 17:41:30, Hírek, Fókuszban Bővebben
Putyin embere sejlik a NER új luxusjachtja mögött, amivel Mészáros utazgat
A Superyachtfan nevű hajós szakmai portál szerint egy olyan orosz bányamilliárdosé a fedélzeten Mészáros Lőrincékkel lefotózott Rose d’Or nevű hajó, aki a Balkánon aktív ...
2023-08-08 15:39:24, Hírek, Fókuszban Bővebben
Nem közölték az akkugyár dolgozóival, hogy rákkeltő anyaggal dolgoznak
Részletes jegyzőkönyvet szerzett meg az MSZP arról a szigetszentmiklósi akkumulátorgyár-balesetről, amelyben két dolgozó életét vesztette. Most az iváncsai eset kapcsán i...
2023-08-05 11:46:12, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Rákay Philipék már novemberben meghirdették a Szent-György hegyen álló nevezetes présházat, a Tarányi-pincét, ...
Bővebben >>