. Ma Gedeon napja van.
Az Élet virágai - Nőnap- az élet ünnepe
2014-03-07 10:35:30
Az Élet virágai - Nőnap- az élet ünnepe

Az Élet virágai - Nőnap- az élet ünnepe

A nőkről való kiemelt megemlékezés a XX. század eredménye, annak ellenére hogy a női egyenjogúságért folytatott küzdelem az előző században kezdődött. A nőnap azonban az emberiség ünnepe, mert ember és ember közötti nemi különbségeket természet adta értéknek és nem hátránynak tekintjük ezáltal.


Történelmi eseményként egy  1857.március 8.-i new yorki tüntetést jegyeznek a krónikák, ahol a textilipari dolgozó nők követeltek magasabb fizetést, emberibb életkörülményeket. A dolgozó nők jogegyenlőségéért ezért természetesen a baloldali mozgalmak szálltak síkra a polgári szüfrazsett mozgalmakkal párhuzamosan.

 

Az I. világháború alatt a hátországokban, a hadiiparban  és a kórházi ellátásban oly nagy számban dolgozó nők már letették névjegyüket az győztes és vesztes országok társadalmaiban egyaránt. A II. világháborúban már női katonai alakulatok, női katonák jelentős számban vettek részt segédszolgálatban és több helyen a harcokban is. A világháborús gazdaságok azonban a nők munkája nélkül nem működhettek volna, és ez törte át a gátat a nők munkához való joga, majd a választó jogért való küzdelemben.

 

Ma az élet sok és lényeges területén a nők munkája a meghatározó, gondoljunk csak az oktatás, egészségügy, adminisztráció, pénzügyek, gazdálkodási és jogi munkaterületekre.  Ugyanakkor a mai, XXI. századi Magyarországon  az esetek nagy részében bizonyított, hogy a nők esetében biztosan sérül az egyenlő munkáért egyenlő bér elve. Bizonyított, hogy a nők elhelyezkedési esélyei rosszabbak a vezető állásokban, és eddig a képviseleti testületekben is kevesebb nő kapott bizalmat.

 

Ugyanakkor, ami nem változott, a nők szerepe a családban. A működő, sikeres, boldogulni tudó gyermekek olyan családban nőttek fel, ahol az anya kézben tartotta a család és gyermeknevelés dolgait, miközben legtöbbször dolgozott. A férj, apa munkája, példája erre épül rá, tesz hozzá, teszi stabillá, alapozza meg.  A férjek, apák és fiúk csak hálásak lehetnek figyelmes, szorgalmas, és következetesen nő feleségüknek, édesanyjuknak, lányuknak, testvérüknek, szerelmüknek....

 

A "mai" lányok döntő többsége, a fiúkhoz hasonlóan a megélhetés, a karriert akarja biztosan látni, és csak ezután tudja vállalni felelősen a gyermekáldást és nevelést. Ez a kor intő szava mindenkinek, aki nem veszi észre az idő kerekének fordulását.

 

A kor szava az is, hogy a nők mássága, nőiessége, érzékenysége, motivációi a férfiakat csak gazdagabbá, hasznosabbá teszi, mert a nők és férfiak együtt vagyunk az emberiség, minden gondunkkal, lehetőségeinkkel, életünkkel.

 

A cikk fényképe legyen jelkép, gyümölcs virágok. Van ami közelebb áll hozzánk, és nagyon sok a háttérben vesz körül bennünk. A virágok, a megújulás, az élet, a tavasz szimbólumai, míg a férfiak lehetnek az ágak, melyek táplálják, hordozzák e csodákat, mert csak a nők által élhetünk és hozzájuk méltó férfiakkal lehet teljes az élet, a család, és egészében az emberiség, azaz a gyümölcs.

 

Férfiként köszönöm minden általam ismert és nem ismert lánynak, asszonynak, hölgynek hogy megszületett és él velem egy korban, társadalomban, közösségben, nőként.

 

A kislányoknak pedig kívánom, hogy édesanyjuktól, nagymamától lessék el, tanulják meg, az ember minden erejét, szépségét, tudását, érzékenységét ami nőként csak megkapható, és kapják meg édesapjuktól, fiútestvérüktől a szeretetet, tiszteletet, ami az erős „gyengébbik” nemet megilleti.

 

Köszöntjük a nőket március 8.-án,de minden nap köszönjük, hogy velünk vannak!


Szabó Zoltán



Utoljára frissítve: 2014-03-07 10:39:33

További híreink
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben
Novák Katalin utódját máris hazugságon kapták
Az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem a kommunista terror ártatlan áldozata – fogalmazott a Hvg36...
2024-03-02 16:17:20, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

E.T.
Köszönjük a szép szavakat, de nélkületek, a kedvesünk nélkül csak "félszárnyú angyalok vagyunk, s csak úgy tudunk szárnyalni, ha összekapaszkodunk". Csak veletek, miattatok lehetünk, leszünk virágok...
2014-03-07 18:35:47

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
250 ezer szavazót veszíthetett eddig a Fidesz a kegyelmi botrány miatt – derült ki a 21 Kutatóközpont friss, r...
Bővebben >>