. Ma Gedeon napja van.
DK: Tömeges árnyék átlépés kell
2016-05-13 01:10:15
DK: Tömeges árnyék átlépés kell

DK: Tömeges árnyék átlépés kell

Kerék-Bárczy Szabolcs ­— a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja ­­— tartott fórumot a DK tagjainak Győrben. Az esemény nem kapott nagy sajtó visszhangot, talán ennek is köszönhető, hogy a közös gondolkodás, őszinte mérlegelés-  jelzőkkel írhatjuk le a Sokak Magyarországa program ajánlattal induló beszélgetés hangulatát.


A beszélgetést Kerék-Bárcy Szabolcs a DK programajánlatával kezdte, amire néhány felszólaló a közös ellenzéki program kialakítását sürgette, kérdezve. mi akadálya lehet ennek?

Válaszában Kerék-Bárczy elmondta, a közös program, a kilábalás társadalmi, jogi megoldásairól könnyen meg lehet állapodni. De, a változást végbevivő személyek, szerepek elosztása az, ami mindennemű együttműködéstől elzárkózás hátterében meghúzódhat. A DK ebben is rugalmas, mint a programjának nyitottságában is.


Az ellenzéki oldalon ülő Jobbik szerepéről egyértelműen kijelentette, hogy az a Fidesz rosszabbik arca. Egy hozzászóló kifejtette, hogy bár ma már a Fidesz sokkal radikálisabb, ugyanakkor a Jobbik „cukisága” egyértelműen a választók félrevezetésére irányul. Kérdés az, hogy a Jobbik kiszolgálja a Fidesz érdekeit, és meg tudja osztani a kormányváltó szándékot, vagy elég erősnek érzi magát, hogy Simicska érdekkörének szolgálatában törjön hatalomra.

 

Kerék-Bárczy álláspontja ebben a kérdésben egyértelmű, a választókat kell megnyerni, és a választó akkor megnyerhető, ha megérti például a DK szándékát, hiteles emberektől kap első kézből válaszokat. Mert bármennyire is Fidesznek kedvező a választási rendszer, a Fidesz megverhető a demokratikus erők által. Ennek feltétele, hogy már idén a demokratikus ellenzék jelenlegi (jövőbeli? szerk) vezetői egymással megállapodásra jussanak.

 

A változást, a „forradalom” lehetőségét firtató kérdésekre azzal válaszolt. A magyar nép nem szereti a forradalmat, „az nem olyan, hogy az órámra nézek, és bocs sietnem kell, mert egy óra múlva forradalmam van”. Ha ilyen helyzet valóban kialakulna, az irányíthatatlan robbanást jelent, ahol sok pusztulás és áldozat fizeti meg a nem meghozott politikai döntések árát. „Épeszű ember ilyet nem akarhat.”

Ezzel együtt —folytatta az előadó— a kormányváltás után Orbánnak és környezetének jog előtt felelnie kell. Egy független ügyészség , a jelenlegi törvények alapján is bőven vádat emelhet a jelen kormányzat sok prominense ellen.

 

A sok megfélemlített ember, aki rossz döntésekre kényszerítettek, és ezzel kárt okoztak környezetükben, most átgondolhatják, mi a helyes, mivel tudnak elszámolni lelkiismeretüknek. Számukra lehet mentség, de rajtuk múlik, mert amit tesznek, az az ő felelősségük. Iskolákban, kórházakban, közintézményekben nap-mint nap sokakat kényszerít egy nem védhető tévhit „mindent megtehetnek velem”. A helyzet az, hogy minden, ami történik, mi, emberek tesszük egymással.


A megállapodás a demokratikus ellenzék oldalán azért fontos, mert lényegében a  2018-as kampány már elindult a kvótás népszavazás kapcsán. Ahhoz, hogy valóban esélyt teremtő együttműködés legyen, ehhez „Tömeges árnyék átlépés kell”, nem csak a demokraták között, de sok olyan Fideszes vezető, értelmiségi van, aki rájött, tolvajok tettestársává züllött. Egy közös hazánk van, amit közösen kell az emberség, demokrácia, európaiság útjára visszavezetni.

A Sokak Magyarországa nyitott program. A valódi kormányváltó erő azon emberek akaratából jön létre, akiknek fontos, hogy otthonuk legyen a hazában, ahol gyermekeiket békében nevelhetik, úgy gyarapodhatnak, hogy ne a szegénység, kilátástalanság vagy a hatalmaskodók önkénye üldözze őket, és gyermekeik, unokáik esélye nagyobb legyen , mint a miénk valaha is volt.

 

A jövő sikeres politikusai akkor lesznek hitelesek, ha felelősséget vállalnak, és a közös felelősségvállalás garantálja a választókat. A DK ajánlatában ez benne van, zárta a beszélgetést Kerék-Bárczy Szabolcs.

 

(szerk)


További híreink
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben
Novák Katalin utódját máris hazugságon kapták
Az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem a kommunista terror ártatlan áldozata – fogalmazott a Hvg36...
2024-03-02 16:17:20, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A volt főpolgármester szerint Vitézy Dávid semmihez sem ért a közlekedésen kívül, Szentkirályi Alexandra – ak...
Bővebben >>