. Ma Béla napja van.
Egy sokkal beszédesebb Tanú
2015-11-04 13:21:24
Egy sokkal beszédesebb Tanú

Egy sokkal beszédesebb Tanú

A vakok és gyengénlátók támogatására szolgáló technikai megoldást mutat be Győrben november 6.-án délután a Gyermekek Házában A Civil Support Egyesület. A rendezvény beharangozásában aktívan részt vett és a Vakok és Gyengénlátók Győr-Moson-Sopron Megyei szervezete és a  Patrónus Lions Club is. Erről beszélgetünk a projekt vezetőjével, Pethes Ágnessel.

 

Hh: Miért épp Győrben rendezik ezt az eseményt?

Az esemény helyszíne egy varázslatos találkozás eredménye. A Civil Support munkatársainak köszönhetően az AKKU Egyesület narrációjának híre eljutott a Vidanet céghez, akik fontosnak tartották, hogy felkarolják a hazai narráció ügyét. Előzetes egyeztetés után a helyi érdekeltségű céggel végül úgy döntöttünk, "jöjjön házhoz" a narráció, induljon be vidéken is az akadálymentesítésnek ezen speciális ága. Az előkészületek alatt rengeteg fantasztikus embert ismertünk meg, akiket Budapestről nem érhettünk volna el ilyen könnyen. Bízunk benne, hogy a Győr-Moson-Sopron megyei érintettekkel olyan párbeszéd indul be, aminek kapcsán lassan más megyék és települések is nyitnak az új élményre.

 

Hh: Az audio narráció miképp mutatható be röviden?

Az audionarrációról pár mondatban

Bár minden művészi alkotás megérdemelné, hogy kockáról-kockára kielemezve tolmácsoljuk a látottakat, a műfaj sajátossága miatt erre nem nyílik lehetőség. Narrátor szakemberekként fő feladatunk, hogy a cselekmény tökéletes megértése érdekében minden dramaturgiai jelentőségű momentumot közvetítsünk a látássérült nézők számára, emellett pedig azokat a vizuális kulcsokat, melyeket az alkotók nem véletlenül nyújtanak át, bárki számára elérhetővé tegyük.

 

Ennek ellenére nem feledkezhetünk el arról, hogy az éppen narrált alkotás mindenkor elsőbbséget élvez. Az audionarráció akkor sikeres, ha szinte észrevétlen marad az akadálymentesítés. Épp ezért – kivételes esetektől eltekintve - a kommentár nem lóghat rá párbeszédre, miközben sokszor figyelembe kell venni a dramaturgiai jelentőségű csendeket és zenéket is.

 

A narrátor munkája így tehát döntések és kompromisszumok sorozata, mely során a tökéletes megértés és a felhőtlen szórakozás közötti kényes egyensúlyt tartja fenn. Épp ezért lehetetlen mindent tolmácsolni, minden vizuális- és cselekményrészletben elmerülni.

Mégis bízunk benne, hogy ezzel az újfajta szolgáltatással olyan önálló befogadásra tehet szert minden látó és nem látó néző, amely közelebb hozza számára az adott művet és segíti ennek a vizuális jelekre épülő műfajnak a könnyebb befogadását. 

 

Hh: Kik számára készül és milyen művek kaphatnak ilyen kiegészítést?

Az audionarrációs szolgáltatás elsősorban látássérültek számára készül, de bízunk benne, hogy látók számára is izgalmas élmény lehet egy-egy művészeti alkotás új perspektívából való értelmezése. Bármely vizuális elemekkel dolgozó művészeti ág akadálymentesíthető látássérültek számára. Mi jelenleg színházi előadásokat, filmeket és kiállításokat teszünk elérhetővé látássérültek számára, de további terveinkben a tánc és a sport is szerepel például. A szélesebb közönséghez a televízión keresztül vezetne az út. Bízunk benne, hogy eljön az idő, amikor más országokhoz hasonlóan itthon is lesz választható opció egyes tv-s műsorok narrált hangsávja. 

 

Bár a jelenlegi eseményt látássérültek számára akadálymentesítettük, bízunk benne, hogy a jövőben szélesebb körű szolgáltatást tudunk nyújtani más fogyatékossággal élő érdeklődők számára is. A szándék megvan, a lépéseket lassan, fokozatosan tudjuk megtenni.

 

Hh:A látók számára mi az előnye?

Látók számára mindenképp érdekes tapasztalás a látás kiiktatása, az egyik érzékszerv nélküli észlelés. Ez már önmagában érdekes élmény, amely komoly felismerésekkel járhat. Emellett persze hangsúlyos, hogy egy számukra eddig hétköznapi "fogyasztási cikk", mint mondjuk egy film, hirtelen egy teljesen új módon lesz észlelhető. Ennek köszönhetően hirtelen az ember elkezd kicsit a másik fejével gondolkodni. Érzékenyebb lesz a látássérült társadalommal kapcsolatban. A kapcsolódás ember és ember között egyre nehezebb. Ha egy speciális mozi élménnyel ez változik, akkor elégedettek lehetünk a munkánkkal.

 

Hh:Tekinthető ez egy új alkotói ágnak mint például a dramaturgia vagy a szinkron készítés?

Itthon igen. Elsősorban angolszász nyelvterületeken már több évtizedes hagyománya és komoly szakmai háttere van az audionarrációnak. Ezeket az irányokat követve és az alapvető szakmai szempontokat betartva igyekszünk egy magyar nyelvre és gondolkodásra adaptált verziót tökéletesíteni. Ennek legfontosabb eleme a látássérültekkel való együttműködés, tesztelés. Bár eleve nem egy homogén csoportról beszélünk, igyekszünk minél nagyobb merítéssel, minél szélesebb körből visszajelzéseket szerezni, hogy a narrációval minél magasabb szintű élményekhez jussanak az érintettek. 

 

(szerk)

 

 

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csap...
Bővebben >>