. Ma Márk napja van.
Hazádhoz rendületlenül…. mikor vagy méltó és hazafi?
2015-10-06 10:53:55
Hazádhoz rendületlenül…. mikor vagy méltó és hazafi?

Hazádhoz rendületlenül…. mikor vagy méltó és hazafi?

Október 6-az Aradi Vértanúk emléknapja, és ekkor emlékezünk Batthyány Lajos, az első független magyar minisztérium elnökének 7-i kivégzésére. Az Aradi vértanúk, 12 tábornok és egy ezredes, akik közül  szerb, örmény, német, osztrák származásúak voltak többen. Valamint Aradi Vértanú még öt további honvédtiszt akik között volt cseh is…. Meghaltak Magyarországért, a szabadságért… Ma ugyanők mit tennének? Mire gondolnának? Miért haltak meg?


1849. október 6-a hajnalán fél hatkor először lövések dördültek, majd pedig egyenként akasztottak férfiakat ….  Miért e düh, elpusztítani azt, aki szabadságért küzdő népért harcolt, és miért vállalták a halált, akik közül többen nyugodtan élvezhették volna az osztrák katonai nyugdíjat, ha otthon maradnak?

 

És az oroszok miért adták át őket, ígéretük ellenére, miközben Görgey életéért szavatoltak?

 

Kérdések?  Inkább tanulságok! A magyar nép, a szegények, a parasztok, a városiak, az értelmiségiek, a nemesség, főurak TÖBBSÉGE tudta, az osztrák béklyó a fejlődés lehetőségét zárja el előlük. A fiatalok látták a világot, és látták, milyen mértékben és mily reménytelenül szakad le a hazájuk Európa fejlődésétől. A nemzetiségekkel közös hazát képzeltek el, hisz mindennapjaikban is közös életet éltek. A legtöbb városban csak divatból, „rebellisségből” beszéltek magyarul. Győrben még 1880-ban is alig 15%-a a népességnek beszélt magyarul….  Kossuth a városháza erkélyéről 1848-ban németül beszélt a hallgatóságához….  Az Aradi Vértanúk is többségében németül beszéltek egymás között. A hadbírósági tárgyalásuk is németül zajlott….

 

Akkor ki a magyar? Aki magyarul tud csak beszélni, vagy érti a népet, nem félrevezeti, hanem küzd érte, és ha kell meg is hal?
Amikor rájuk emlékezünk, azt is kimondjuk, Értünk haltak, és nem hiába! 

Feltéve, ha értjük a világot, értjük, hogy az emberség felülírja a nemzethez tartozást, és ebben a világban akkor teszünk legtöbbet a hazánkért, ha a világban boldoguló, és sikeresen hazatérő gyermekeink kapcsolatokat építenek, és terméket –szolgáltatást adnak el a világban, miközben versenyképes munkával jó életszínvonalat biztosítanak itthon a vevőiknek….


Ehhez van jogbiztonság, kiszámíthatóság, korrekt piac, szabad tanulás, nem fenyeget a szegénység?
Nem kell félni a politikai hatalomtól? Szabad lehet a vélemény?

 

Kik érted halnak szent világszabadság?


Van mit tenni, hogy méltók legyünk az aradiak áldozatához….

(szerk)


Utoljára frissítve: 2015-10-06 11:34:05

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szór...
Bővebben >>