. Ma György napja van.
Költségvetés 2 Alultervezett és túlterhelt
2015-02-26 15:52:11
Költségvetés 2 Alultervezett és túlterhelt

Költségvetés 2 Alultervezett és túlterhelt

Dr. Neupor Zsolt, a Demokratikus Koalíció (DK) győri közgyűlési képviselője, a párt frakcióvezetője sajtótájékoztatóján ismertette a DK álláspontját a február 27.-i közgyűlésen tárgyalandó  költségvetésről.


A költségvetés tervezett összege a 2014 évihez képes kismértékű növekménnyel számol, így közel 37,8 milliárd forint elköltéséről szól a javaslat.  Ehhez az adóbevételek, központi-állami források mellett 2 milliárdnyi tartalék felhasználása szükséges- emeli ki Dr Neupor Zsolt.

A költségvetés „alultervezése”- azaz kevesebb bevétellel kiadással számolás, mint a ténylegesen megvalósuló, önmagában nem helytelen, sőt óvatos tervezési alapelv. Az azonban aggasztó, hogy a 2014-i záró költségvetés  több mint 54,6 milliárdról szól, ehhez képest a 2015 évi tervben – a várható bevételek 1/3-ról– nincs nyilvános elképzelés. Tartalékként 3-5 milliárd bőségesen elegendő lenne, és ez is teljesítené a szükséges óvatosság követelményét. Ez a közel 20 milliárd tartalékolás, eltúlzott és kérdéseket vet fel.

 

 A költségvetés  nem tartalmaz megfelelő válaszokat és olyan elemeket ami a győriek életét  könnyebbé és jobbá teszi . Ezért a DK a tartalék terhére 1 milliárd forintot a lakóutca programra javasol felhasználni, és erre teszünk javaslatot. Javaslatunk láthatóan és érzékelhetően a lakosok életkörülményeinek javítását szolgálja. Erre van már Győrben jól kialakult gyakorlat és pozitív tapasztalat, ugyanakkor egyre növekvő igény is, amit a városvezetésnek is akceptálnia kell.

 

A növekvő adóbevételekkel számoló költségvetés jelzi, Győr  gazdasági stabilitása adott.  Az életkörülmények, a szociális-nevelési intézményrendszer  fokozott támogatására, a dolgozók bérezésére, infrastruktúra  fejlesztésekre tág lehetőségek állnak rendelkezésre, ami a költségvetésből azért nem sugárzik.

A számokból látszik, hogy az 2017-es Ifjúsági Olimpia (EYOF) költségeit, jelentős részben a város állja egyedül. Kevésnek látszik az állami támogatás, mert Győr 2 forintjához az állam csak 1forintot ad!

 

Ugyan az EYOF helyszíne Győr, de a nyertese az ország! Ez nem Győr belügye, ezt újra kell tárgyalni, mert 2015-17-re akkora terhet ró a városra (egy évi költségvetésünk fele), hogy nem lesz más lehetőség fejlesztésre, ami az emberek hétköznapjait, életét meghatározza. Így az utak tömegközlekedés, nevelési- közoktatási-  szociális intézményeink működése-fejlesztése  háttérbe szorul , az   óvodáktól a szociális otthonainkig.

 

Emellett látható az utjaink mellett , már nem csak belvárosi probléma a parkolási helyek problémája, hanem  a város egyre kiterjedtebb részén kaotikus állapotok vannak, miközben az ezzel kapcsolatos bevételek felhasználása nem részletezett az előterjesztésben-zárta szavait a Dr Neupor Zsolt.

 

(szerk)

 


Utoljára frissítve: 2015-02-26 19:49:53

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei le...
Bővebben >>