. Ma Endre, Elek napja van.
MEGHALT NELSON MANDELA
2013-12-06 01:30:38
MEGHALT NELSON MANDELA

MEGHALT NELSON MANDELA

Vannak nevek, melyek jelentenek valamit. Hol hétköznapivá válik, hol elrettentő fogalom, hol pedig az emberiség, önmaga megbecsüléséért való küzdelmében kiemelkedő embertársunk neve válik fogalommá. Ebben a sorban, immár véglegesen bekerült egy újabb név, de kevesebben lettünk egy igazán értékes és velünk élő példával.

 

Nelson Mandela 1918-ban született, amikor Magyarország még hadban állt a világgal. Mandela életútja a törzsi , családi keretekből, a fehérek társadalmának megtűrt peremén, tanulással történő kiemelkedés volt. A megszerzett tudással azonban a feketék jogaiért küzdött. Az apartheid rendszer kérlelhetetlen ellenfele volt, de a küzdelme nem elvtelen ellenségeskedés volt, hanem az emberi méltóság küzdelme az emberek szűk és fehér csoportjának felfogásával szemben. A faji megkülönböztetés rendszere a vele való küzdelemben anyagilag és erkölcsileg is megbukott, és végül a kompromisszumok, a tolerancia és az együtt egymásért elv érvényesítésével nem csak a hatalomváltást érte el, nem csak azt, hogy a feketék kerüljenek hatalomra, de azt is, hogy a fehérek és feketék induljanak el egymás mellett és egymás felé, mert ez a közös boldogulásuk egyetlen lehetséges útja.

 

Feketék és fehérek az apartheid rendszerben elkülönüléssel, szegregációval, mély megvetéssel, kizsákmányolással, képzetlenséggel büntették egymást. A fehérek isteni joguknak tekintették a feketék alávetését, megvetését, és ehhez erőért Istenhez imádkoztak!

 

Az 1990-ben induló egyezkedési folyamat kiegyezéssé vált és Mandela elnökként, abban az országban ahol 27 évet börtönben töltött, nem a bosszú, hanem az egyesítés munkáját indította el.

Mandela elérte azt, hogy Dél-Afrika nemzeti sportját játszó nemzeti válogatott néger játékosokkal is játszon, és a szurkolók ne csak fehérek lehessenek, hanem feketék és fehérek, mert Dél Afrikaiak! Egyesítette az addig egyesíthetetlennek tűnő népeket nemzetté.

2004-ben mondott le, egészségi állapota miatt, de igazi apja maradt népének, és élő példája az emberek együttműködésének.

 

Azóta Dél Afrika a legjobban fejlődő országok között teljesít a világban, bizonyítva azt, ha egy nép nem megosztott, akkor fejlődik és versenyképesen fejlődik. Művét a világ vezetői egymással versengő látogatásokkal ismerték el, és örültek egy Mandelával eltöltött fél órának, egy közös fotónak!

 

A rögbi világjátékok után a 2010-es Labdarúgó Világbajnokság megrendezése is egy példás békefolyamat elismerése volt, ahol Dél Afrika lett a győztes.

 

Utóda, Jacob Zuma köztársasági elnök azt mondta: "A nemzetünk elvesztette a legnagyszerűbb fiát. Pontosan az tette őt naggyá, ami egyben emberivé is. Azt láttuk benne, amit magunkban is keresünk"

 

Érzünk valami párhuzamot a saját sorsunk és Mandela sorsa között? Kellene nekünk is egy Mandela?  Szerintem a példája, tettei tanulsága is elég, mert a saját sorsunk a mi kezünkben van.

De, a reményt köszönjük, Nelson Mandela!

 

-ZaH-

Utoljára frissítve: 2013-12-06 06:23:40

További híreink
Schadl a börtönben ülve is megkeresett vagy 189 milliót
Az ügyészség a börtönbüntetés mellett 200 millió forint pénzbüntetés kiszabását is indítványozta Schadl Györggyel szemben, aki ezt az összeget már csaknem meg is kereste ...
2024-07-07 09:47:29, Hírek, Fókuszban Bővebben
„Öntsünk TISZ(t)A vizet a pohárba” – Magyar Péter reagált az ATV nyilatkozatára
Magyar Péter, a TISZA párt alelnöke hétfőn este Rónai Egon – általa – provokatívnak vélt interjúkezdetére radikálisan reagált és kb. két perc elteltével élő adásban kisét...
2024-06-11 18:06:00, Hírek, Fókuszban Bővebben
A Magyar Péter jelenségről
Magyar Péter berobbanása a hazai közéletbe alaposan felkavarta a politikai értelemben vett állóvizet. Sokan és sokféleképpen értelmezték eddig ezt a hazai viszonylatban s...
2024-06-04 15:41:53, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pogány Judit, a kiváló színésznő, aki pályafutása során számos elismerést és díjat kapott, legutóbb a kaposvár...
Bővebben >>