. Ma Béla napja van.
Szigetköz Aglity kupa Győrzámolyon , immár harmadszor.
2015-08-20 13:37:04
Szigetköz Aglity kupa Győrzámolyon , immár harmadszor.

Szigetköz Aglity kupa Győrzámolyon , immár harmadszor.

Lapunkban írtunk már az Agilityről, és az augusztus 29-30.-án Győrzámolyon versenyt rendező A-Team Győr csapatáról. 
A III. Szigetköz Agility Kupa rendezvényei  mindkét nap reggel 8 órától késő délutánig tartanak. A belépés díjtalan.



 

Az előző rendezvények tapasztalata alapján elmondható, aki dinamikus mozgásokat, fegyelmezett kutya produkciókat és elgondolkodtató ember kutya együttműködést akar látni, ezt az eseményt ne hagyja ki, de a gyermekét mindenképpen vigye el oda. A rendezvényről a fő szervezőtől, Pirity Árpádtól kaptunk tájékoztatást.

 

P.A: Az „Agility” sport, de mögötte sokkal több van. A kutya és gazdájának együttműködése, a közös mozgás öröme, a kutya számára játék és a gazdi öröme, a gazda számára pedig a mozgás és a kutyával leküzdött akadályok sikere.   Ettől látványos, vonzó. A jó hír az, hogy ez mindenkinek elérhető, ha időt szán rá, és a kutyáját szereti.  A kupa megrendezésével, az ingyenes belépéssel ezt igyekszünk biztosítani.

 

Hh: Mit kell tudni a sportról és a versenyről?

P.A: Az „Agility” –mozgékonyság­­-  a kutya és ember közös produkcióján alapul. Alapvetően két féle versenyszámot kell teljesíteni egy versenyen, az un. Jumping ­–alapvetően akadályugrásokat és kúszó alagutat, zsákot tartalmazó­- szakasz , és az Agility szakasz, amiben speciális akadályok szerepelnek, így a hinta, palánk, asztal. Itt a nehézség a mászás, valamint az, hogy a kutya az akadály egy pontját kell hogy érintse vagy éppen pár másodpercre meg kell hogy álljon.Az elképzelhető, mekkora önuralom kell a kutyától ahhoz, hogy rohanás hevében megtorpanjon. De, a kutya a gazda szeretetéért mindent megtesz, ha a bizalom és összhang töretlen. A verseny ugyan időre és minőségre mért , de az előbbi érzések versenyeznek igazán.

 

A verseny a bírók által kijelölt pályán zajlik, amit a bírók jelölnek, ki  állítanak össze. A győrzámolyi rendezvényen is három nemzetközi szinten is ismert bíró szerepel,név szerint Ács-Kövesi  Ági, Nagy Veronika, Szoboszlai Erika. A szakasz futamokat időre mérik, és a minőségi végrehajtást, a kutya hibátlan teljesítményét is értékelik. A hibákat egy –egy büntető pont jelzi, amit az értékelésben öt másodperc  futamidő növelést jelent, azaz a számolásnál időt veszít.  A két szakasz idő összesítése adja a végeredményt és a végső sorrendet.


Hh:Kik vehetnek részt és ez egyéni vagy csapat verseny?

P.A: A versenyzői kategóriák kutyákra vonatkoznak, és a marmagasság alapján Mini, Midi és Maxi kategóriák szerint oszlik meg. Ez a kutyák természetes adottságait is fizikailag meghatározza, így a pályák , akadályok is módosulnak kategóriánként.

 

Egy-egy csapat 3-3 kutya-gazda párossal indul. Itt a kiegyensúlyozott, egyenletes teljesítmények adják az esélyt.  Az egyéniben külön verseny folyik, bár egy kutya-gazdi páros mindkét kategóriában indulhat. Itthon a szabályzat megengedi, hogy a kezdő agilitisek egy könnyített pályán is már versenyezzenek, így most Győrzámolyon lesz A1, A2, A3 osztályos verseny is. Azaz a fél éve edzők is összemérhetik tudásukat, míg a nemzetközi szinten teljesítők versenyét is láthatják az ide látogatók.

 

Hh: Milyen eredményeket értek el?

P.A: Azt szoktam mondani, én a kutyáimnak köszönhetem, hogy világot  láttam. Az Európában rendezett Agility VB-ken 2011, 2012-ben és ’14-ben részt vettem csapatban, és dobogón is álltam, nekik köszönhetően.  Csapatunk az A-Team Győr országos bajnokságban  szerepel kiemelkedően. de a VB-re kikerülni csak külön válogató versenyek sorának sikeres teljesítésével lehet.

Az eredményeinket kupák és érmek sora jelzi, de a legfontosabb a klubbunk tagjainak és kutyáinknak az öröme,  az egészséges fizikai és mentális állapot, amit elérünk.

 

Hh: Hol csatlakozhatnak az érdeklődők?

 P.A: Létrehoztuk egyesületünket, ahol tagként csatlakozva az érdeklődők rendszeres edzési lehetőséget és szakmai támogatást kapnak. A fejlődést  a versenyek jól jelzik, és a taglétszám lassú bővülése pedig az Agility lehetőségeinek megismerését is jelzi. Célunk, hogy a kutyát szeretők és tartók minél szélesebb köre ismerje meg e kapcsolat lehetőségeit,örömét.


A III. Szigetköz Agility Kupára éppen ezért sok szeretettel várjuk az érdeklődő családokat, mert ez kicsiknek és nagyoknak  egyaránt sok élményt és örömet hozó eseménynek szánjuk. A rendezvényen egy látványos, un. kúszó versenyt is beiktatunk ennek érdekében, hogy az élményt teljessé tegyük. Természetesen emellett még sok egyéb feltételt is meg kell teremtenünk. Ezért dolgozik egyesületünk 16 önkéntese…

 

A beszélgetést még hosszasan folytatnánk, de edzésre érkezett egy fiatal család, ahol a gyermekek büszkeségét, egy kölyökkutyát hoztak.  Az Anyuka és gyermekei kíváncsiak, mi fog történni, az Apuka csendesen szemlélődik, Árpád pedig a kutyáira bízza, ismertessék meg négylábú társukat a környezettel, mielőtt a munkát elkezdik…..

 

Agility, ez egy új dimenzió kutya és ember között, egészség testnek, léleknek  és a társas kapcsolatnak egyaránt.

 

(szerk)

Utoljára frissítve: 2015-08-23 20:43:42

További híreink
Magyar Péter, a hiányzó hős
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevével - Bruck András FB-jegyzete.
2024-04-13 08:33:55, Hírek, Sport Bővebben
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Sport Bővebben
A Momentum szerint Sulyok Tamás méltatlanná vált a köztársasági elnöki pozícióra
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnöki pozícióra, ugyanis hazudott a családjával kapcsolatban.
2024-03-22 12:57:58, Hírek, Sport Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseke...
Bővebben >>