. Ma Jolán napja van.
Szigetköz Aglity kupa Győrzámolyon , immár harmadszor.
2015-08-20 13:37:04
Szigetköz Aglity kupa Győrzámolyon , immár harmadszor.

Szigetköz Aglity kupa Győrzámolyon , immár harmadszor.

Lapunkban írtunk már az Agilityről, és az augusztus 29-30.-án Győrzámolyon versenyt rendező A-Team Győr csapatáról. 
A III. Szigetköz Agility Kupa rendezvényei  mindkét nap reggel 8 órától késő délutánig tartanak. A belépés díjtalan. 

Az előző rendezvények tapasztalata alapján elmondható, aki dinamikus mozgásokat, fegyelmezett kutya produkciókat és elgondolkodtató ember kutya együttműködést akar látni, ezt az eseményt ne hagyja ki, de a gyermekét mindenképpen vigye el oda. A rendezvényről a fő szervezőtől, Pirity Árpádtól kaptunk tájékoztatást.

 

P.A: Az „Agility” sport, de mögötte sokkal több van. A kutya és gazdájának együttműködése, a közös mozgás öröme, a kutya számára játék és a gazdi öröme, a gazda számára pedig a mozgás és a kutyával leküzdött akadályok sikere.   Ettől látványos, vonzó. A jó hír az, hogy ez mindenkinek elérhető, ha időt szán rá, és a kutyáját szereti.  A kupa megrendezésével, az ingyenes belépéssel ezt igyekszünk biztosítani.

 

Hh: Mit kell tudni a sportról és a versenyről?

P.A: Az „Agility” –mozgékonyság­­-  a kutya és ember közös produkcióján alapul. Alapvetően két féle versenyszámot kell teljesíteni egy versenyen, az un. Jumping ­–alapvetően akadályugrásokat és kúszó alagutat, zsákot tartalmazó­- szakasz , és az Agility szakasz, amiben speciális akadályok szerepelnek, így a hinta, palánk, asztal. Itt a nehézség a mászás, valamint az, hogy a kutya az akadály egy pontját kell hogy érintse vagy éppen pár másodpercre meg kell hogy álljon.Az elképzelhető, mekkora önuralom kell a kutyától ahhoz, hogy rohanás hevében megtorpanjon. De, a kutya a gazda szeretetéért mindent megtesz, ha a bizalom és összhang töretlen. A verseny ugyan időre és minőségre mért , de az előbbi érzések versenyeznek igazán.

 

A verseny a bírók által kijelölt pályán zajlik, amit a bírók jelölnek, ki  állítanak össze. A győrzámolyi rendezvényen is három nemzetközi szinten is ismert bíró szerepel,név szerint Ács-Kövesi  Ági, Nagy Veronika, Szoboszlai Erika. A szakasz futamokat időre mérik, és a minőségi végrehajtást, a kutya hibátlan teljesítményét is értékelik. A hibákat egy –egy büntető pont jelzi, amit az értékelésben öt másodperc  futamidő növelést jelent, azaz a számolásnál időt veszít.  A két szakasz idő összesítése adja a végeredményt és a végső sorrendet.


Hh:Kik vehetnek részt és ez egyéni vagy csapat verseny?

P.A: A versenyzői kategóriák kutyákra vonatkoznak, és a marmagasság alapján Mini, Midi és Maxi kategóriák szerint oszlik meg. Ez a kutyák természetes adottságait is fizikailag meghatározza, így a pályák , akadályok is módosulnak kategóriánként.

 

Egy-egy csapat 3-3 kutya-gazda párossal indul. Itt a kiegyensúlyozott, egyenletes teljesítmények adják az esélyt.  Az egyéniben külön verseny folyik, bár egy kutya-gazdi páros mindkét kategóriában indulhat. Itthon a szabályzat megengedi, hogy a kezdő agilitisek egy könnyített pályán is már versenyezzenek, így most Győrzámolyon lesz A1, A2, A3 osztályos verseny is. Azaz a fél éve edzők is összemérhetik tudásukat, míg a nemzetközi szinten teljesítők versenyét is láthatják az ide látogatók.

 

Hh: Milyen eredményeket értek el?

P.A: Azt szoktam mondani, én a kutyáimnak köszönhetem, hogy világot  láttam. Az Európában rendezett Agility VB-ken 2011, 2012-ben és ’14-ben részt vettem csapatban, és dobogón is álltam, nekik köszönhetően.  Csapatunk az A-Team Győr országos bajnokságban  szerepel kiemelkedően. de a VB-re kikerülni csak külön válogató versenyek sorának sikeres teljesítésével lehet.

Az eredményeinket kupák és érmek sora jelzi, de a legfontosabb a klubbunk tagjainak és kutyáinknak az öröme,  az egészséges fizikai és mentális állapot, amit elérünk.

 

Hh: Hol csatlakozhatnak az érdeklődők?

 P.A: Létrehoztuk egyesületünket, ahol tagként csatlakozva az érdeklődők rendszeres edzési lehetőséget és szakmai támogatást kapnak. A fejlődést  a versenyek jól jelzik, és a taglétszám lassú bővülése pedig az Agility lehetőségeinek megismerését is jelzi. Célunk, hogy a kutyát szeretők és tartók minél szélesebb köre ismerje meg e kapcsolat lehetőségeit,örömét.


A III. Szigetköz Agility Kupára éppen ezért sok szeretettel várjuk az érdeklődő családokat, mert ez kicsiknek és nagyoknak  egyaránt sok élményt és örömet hozó eseménynek szánjuk. A rendezvényen egy látványos, un. kúszó versenyt is beiktatunk ennek érdekében, hogy az élményt teljessé tegyük. Természetesen emellett még sok egyéb feltételt is meg kell teremtenünk. Ezért dolgozik egyesületünk 16 önkéntese…

 

A beszélgetést még hosszasan folytatnánk, de edzésre érkezett egy fiatal család, ahol a gyermekek büszkeségét, egy kölyökkutyát hoztak.  Az Anyuka és gyermekei kíváncsiak, mi fog történni, az Apuka csendesen szemlélődik, Árpád pedig a kutyáira bízza, ismertessék meg négylábú társukat a környezettel, mielőtt a munkát elkezdik…..

 

Agility, ez egy új dimenzió kutya és ember között, egészség testnek, léleknek  és a társas kapcsolatnak egyaránt.

 

(szerk)

Utoljára frissítve: 2015-08-23 20:43:42

További híreink
Naná, hogy Soros: Schmidt Mária megmondja, hogy ki a zsidó és miért
Egy remekbe szabott interjú végén, Soros György apropóján, Schmidt Mária az alábbiakat mondja a riporternek: "Tudja, az apját, Soros Tivadart katolikusként regisztrálták ...
2019-06-13 12:54:13, Hírek, Sport Bővebben
Pintér és a „V”, mint vérciki a hullámsírnál
Azóta, hogy a TEK vezetője, azaz Orbán testőre irányítja a Margit hídfő lábánál a Hableány kiemelését, a holttestek felkutatását, nem lehet kétség afelől, hogy Orbán ezt ...
2019-06-12 15:03:08, Hírek, Sport Bővebben
Hulljon a férgese: kidobják az Erzsébet-programból a nyugdíjasokat és fogyatékosokat
Kimaradnak a nyugdíjasok és a fogyatékossággal élők 2020-tól az Erzsébet-programból, írja a Napi.hu a költségvetés alapján.
2019-06-12 15:03:07, Hírek, Sport Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A legnagyobb dömper, mint fogalom egy elég nehezen behatárolható dolog. Hiszen össze kell hasonlítani az össze...
Bővebben >>