. Ma Ervin napja van.
Az ember és a kutya közös játéka
2015-06-16 13:40:11
Az ember és a kutya közös játéka

Az ember és a kutya közös játéka

Nagyon sok ember, talán csalódottsága, magánya, emberektől származó lelki sérülései gyógyírjaként kutyát vesz. De, hogy a kutyája mire képes, nagyon sok ember nem is sejti. Az Agility ugyan profi sport, de hétköznapi szinten csak kutya, ember, idő és figyelem kell hozzá. Ekkor a gazda igazán megismerheti a saját valódi kutyáját.

A győrzámolyi focipályán szombaton reggel 9 órától láthatják az érdeklődők Pirity Árpád és csapatának munkáját.

 

 

 

A bemutató rendezője, Pirity Árpád avat be az Agility, kutyás sport belső világába:

P.Á.: Az AGILITY egy lendületes, pörgős, vidám, kutyás sport, mely szabadidőstől akár a nemzetközi versenyszintig űzhető. Minden kutyának szüksége van rendszeres fizikai és agyi munkára, hogy kiegyensúlyozott, jól kezelhető legyen. Az agility ilyen összetett feladatot biztosít, gazdinak és kutyának egyaránt. Kiválóan alkalmas a lakásban tartott, gyakran unalmában zajongó, romboló kutyus lemozgatására, lefárasztására, a kutya-gazdi kapcsolat minőségének javítására.

 Abból indulunk ki, hogy játszani minden kutya szeret, csak talán már megunta, hogy nem veszi  ezt észre a gazdi.

 

Ebben a sportban ezt a játékos kedvet használjuk. Dicsérettel, jutalmazással tanítjuk a kutyákat. Gazdi és kutyája között olyan szintű összeszokottság és együttműködés alakul ki az edzések során, aminek segítségével a kutya a legapróbb jelekből tudja, mit szeretne a gazdája, és boldogan teljesíti is azt.

 

Hh.:  És hogyan kell elképzelni egy ilyen versenyt?

P.Á.: Az agility verseny próbára teszi és erősíti a kutya és gazdája kapcsolatát, mert feladat megoldások sorából áll.

Egy 20x40 m-es területen állítja fel a bíró a kb. 20 akadályból álló pályát.  14 féle akadály létezik, ezek sorrendjét és a pálya vonalvezetését a bíró tervezi meg. A különböző szinten lévők a szintjüknek megfelelő nehézségű pályát kapnak. A versenyzők egy egynapos versenyen 2-3 különböző pályát teljesítenek. 

 

A felállított pályával a gazdák pár percen át ismerkedhetnek, majd indul a verseny. A gazdi és kutyája együtt futnak végig a lehető legrövidebb idő alatt, úgy, hogy a kutya minden akadályt a megfelelő sorrendben, lehetőleg hiba nélkül teljesítsen. A felvezető hang és kézjelekkel irányítja a kutyát. Az a páros győz, aki hiba nélkül a legrövidebb idő alatt teljesíti a pályát. A hibákért büntetőpontok járnak, melyeket hozzáadnak az időeredményhez. Így alakul ki a végleges sorrend.

A most megrendezendő Versenyünkre Budapestről és környékéről,  Zalaegerszegről, Sopronból és Szloválkiából is érkeznek versenyzők a győri részt vevők mellett.

Szeretettel várunk mindenkit a győrzámolyi focipályán június 20.-án szombaton, reggel 9. órától.

 

(szerk)

Utoljára frissítve: 2015-06-17 13:34:46

További híreink
Magyar Péter, a hiányzó hős
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevével - Bruck András FB-jegyzete.
2024-04-13 08:33:55, Hírek, Sport Bővebben
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Sport Bővebben
A Momentum szerint Sulyok Tamás méltatlanná vált a köztársasági elnöki pozícióra
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnöki pozícióra, ugyanis hazudott a családjával kapcsolatban.
2024-03-22 12:57:58, Hírek, Sport Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tű...
Bővebben >>